17 APRIL

Separatisme på norsk

Be96 Cd6 D Ae8 F 4574 A5 C0 084607 D40678

I samarbeid med Norsk Forfattersentrum Sørlandet inviterer vi igjen til Fakta om fiksjon .

Vestlandet er ikke et sted, det er en tilstand, et vesen,» skriver Erlend O. Nødtvedt i den kritierroste romanen «Vestlandet» (2017). En kunster og en poet trosser uvær, ras og stengte tunneler på en fuktig odyssé gjennom Vestlandets dramatiske natur. Som ledestjerne har de  Anders Lysne, bondeopprøreren og veibyggeren fra Lærdal, som ble halshugget i Bergen i 1803. Langs smale og farlige veier treffer de på alt fra døde og levende kunstnere og forfattere til spelemenn, oppviglere og tobakksbønder. Boka inneholder også en visjonær scene der hovedpersonene inntar Olav H. Hauges siderkjeller i Ulvik og glir inn i deliriske drømmesyn. 

Nødtvedt har gjennom diktsamlingene «Harudes», «Trollsuiten» og «Bergens beskrivelse» utviklet et særegent forfatterskap der mytologi, humor og politiske fellesskapsforestillinger virvles sammen. Med romanen «Vestlandet» trekkes linjene enda lenger i retning av et poetisk-mytologisk forsvar for løsrivelse av Vestlandet. Nødtvedt skriver både humoristisk og alvorlig mot sentralisering, administrasjon og nedbygging av selvstyre. 

 

Kritiker Marta Norheim skriver «Vestlandet blir aldri det same etter dette. Erlend O. Nødtvedt har avslørt dei inste sanningar, dei djupaste løgner og dei mest inngrodde mytar om denne landsdelen.

Dette fokuset på landsdelen, denne kjærligheten til regionen som Nødtvedt beskriver kan kanskje grense til regionalisme? På Fakta om fiksjon vil Nødvedt møte statsviter Kim Angell til samtale om regional identitet og hvorvidt det finnes gode grunner, fra et moralsk perspektiv, for regional selvbestemmelse.

Sigurd Tenningen vil være samtaleleder.

Lillesand Hotel Norge

Tirsdag 13. mars kl 1930

Inngang: kr. 100,-

Inngang inkl. suppe: kr. 200,-

Suppe serveres fra kl. 1830

Forhåndsbestill gjerne på telefon 37270144

VELKOMMEN!


Kontakt oss for bestilling


Portrett Beate

Beate Holm Töpfer

Hotelldirektør og eier

Andre arrangementer


22 APRIL

Wien Lite

Wien og Vals

09 JUNI

Grunnesund Lite

Pigenes 80-tallsparty

08 JULI

Trang Fødsel Lite

Trang Fødsel Trio

SE HELE PROGRAMMET

Meld deg på vårt nyhetsbrev